Психологична терапия

Психотерапевтична помощ при паник атаки

29.12.2019 18:13

Екипът от терапевти на Школата за развитие „Think Smart успешно осигурява психотерапевтична помощ при паник атаки при тийнейджъри и възрастни, индивидуално и групово.

Екипът от терапевти на Школата за развитие „Think Smart успешно осигурява психотерапевтична помощ при паник атаки при тийнейджъри и възрастни, индивидуално и групово.

Какво точно е паник атаката?

Тя е точно това, което си представяте, когато чуете тези две думи – буквално паническа атака. Това са много силни чувства на страх и притеснение, примесени с ужасяващи физически симптоми като недостиг на въздух, изпотяване, замайване и учестен пулс.

Когато си подложен на голямо психическо напрежение, може да получиш такъв пристъп на паника. Понякога той е продиктуван от съвсем видима причина, но понякога може да нямаш никаква идея откъде ти е дошло. Някои хора ги изпитват и нямат представа какво им се случва и по тази причина си мислят, че умират. Други хора вече са свикнали с тях и знаят какво става с тялото им, но не знаят как точно да се справят с паник атаката.

Когато си по средата на една такава атака, е почти невъзможно да се измъкнеш от хватката ѝ. Хубавото е, че има техники, с които да си помогнеш. Знанието е сила, а разбирането на паник атаките е ключът към тяхното преживяване и преодоляване.

Как да я разпознаеш?

Паническата атака идва с цял куп неприятни симптоми, които могат да те изплашат ужасно много. Наред с изброените по-горе, паник атаката може да дойде с болки в гърдите, гадене, треперене, изтръпване на тялото, замъгляване на съзнанието, голяма доза страх и желание да станем и да избягаме от мястото или ситуацията, в която се намираме.

Много хора, които страдат от паническо разстройство, се чувстват по същия начин. По време на атаката имат чувството, че умират. Често могат да убедят себе си напълно, че получават инфаркт или са болни от друго смъртоносно заболяване. Паниката и стресът са нашите еволюционни защитни системи. Те ни сигнализират, когато сме в опасност и трябва да предприемем защитна позиция. Понякога мозъкът ни не може да разпознае истинската от лъжливата опасност и ако той реши, че тялото е в опасност, се изпращат стресови сигнали по цялото ни тяло.

Какво можеш да направиш?

Когато се окаже, че получаваш паническа атака, първото нещо, което трябва да направиш, е да се фокусираш върху дишането си. Поеми контрола върху тялото си, поеми си дъх бавно няколко пъти, след това задръж дъха си за малко и издишай плавно. Това действие успокоява цялото тяло и ни отпуска.

Не се опитвай да пропъдиш чувствата, които изпитваш в този момента. Позволи им да дойдат и да те залеят. Но макар и да не опитваш да ги спреш, все пак не трябва да ги подхранваш със страх и безпокойство. Запомни, че това е твоето тяло и в момента работи, за да те предпази от някаква невидима заплаха.

Друга техника е да се фокусираш върху сетивата си. Обясни си всичко, което усещаш, помирисваш, виждаш, чуваш и вкусваш в момента. Това ще ти помогне да се съсредоточиш върху външната ти енергия и ще пуснеш негативните чувства да си отидат по-бързо.

Запомни, че от паник атаката не може да ти се случи нищо лошо, няма да умреш, не получаваш мозъчен или сърдечен удар. Ти си физически здрав човек, който е по-силно емоционален или преминава през труден период. Най-важното, което трябва да запомниш е, че и това ще мине!

Паническите атаки са плашещо преживяване, но те се преживяват. Ако успееш да разбереш какво се корени в тяхната поява, ще ти бъде много по-лесно да преодолееш. Ако осъзнаеш, че те не могат да ти причинят нищо лошо, ще преминават много по-бързо. С времето тези атаки ще започнат да стават все по-редки и по-кратки и в крайна сметка могат дори да изчезнат напълно от живота ти. Просто дишай и имай търпение.

Индивидуална терапия при паник атака

·                Създаване на защитено психично пространство

Разглеждаме симптомите, причините и начините за справяне с паник атаките в защитена среда.

Независимо от установения контакт с нас – на живо или онлайн, нашите специалисти знаят как да създадат защитено психично пространство. Там можете да споделите всяко преживяване и да зададете всеки въпрос.

·               Разговори по актуални теми

Индивидуалните сесии протичат под формата на разговор по теми, които са актуални за клиента.

Групова терапия при паник атака

·               Общност за подкрепа

Психотерапевтите осигуряват подкрепа и създават общност за споделяне и обмяна на опит. Ако си мислите, че сте сами на света с Вашето страдание, това не е така. От панически атаки страдат десетки милиони хора по целия свят. В група ще имате възможност да споделите Вашия опит, намирайки сериозна подкрепа за намеренията си от всички присъстващи лица.

·               Обстановка на уважение и конфиденциалност

Обстановката на уважение, добронамереност и конфиденциалност се гарантира от присъствието и участието на нашите психотерапевти.

Работа с деца и тийнейджъри

Решение на проблемите още при възникването им

Знаем колко е важно проблемите да бъдат решени още в момента на тяхното възникване. Първите изолирани симптоми на паниките се появяват още в детството.

Децата не разполагат с необходимите интроспективна способност и изразни средства, за да анализират и споделят преживяването на паническа атака. Това е причината паническите разстройства да се „отключват” най-рано в юношеска възраст. Много деца показват ясни признаци на тревожност и имат нужда от помощ.

Курс за овладяване на симптомите

Техники за овладяване на възникването на паник атаки

Паник атаките ограничават нормалното функциониране. Предлагаме насочена работа към тяхното решаване още в началото на процеса. Започваме със задълбочено разглеждане и разбиране на причините, проявленията и механизмите на тяхното възникване.

Повишаване на устойчивостта към паническите пристъпи

Градим на повишена устойчивост към паническите пристъпи. Отстраняването на симптомите не решава проблема. Затова предложената услуга се явява само част от общата терапевтична програма.

Състоянието, в което хората изпадат, не е болест, а симптом, зад който може да се крият различни заболявания. Това е поредица от състояния, които не са медицински, а психологични, въпреки че преживяването е свързано с нещо, което се случва в тялото. По-скоро това е отключване на състояние след преживян много силен стрес. „Стана ми лошо, не мога да си поема въздух" и това, което почти всички, завладени от паник атака, казват: "Имам чувството, че ще умра". И това е най-ужасяващото – човек губи контрол, страхува се, че може да припадне, не може да поеме въздух, безпомощен е и интензивно преживява, че животът му е застрашен. Затова хората с такъв пристъп обичайно търсят Спешна помощ. И тук идва разочарованието на тези пациенти, след като са прегледани и са им направени всички обичайни изследвания, които показват, че тялото им функционира напълно нормално, няма болестен процес, човекът е физически здрав. Лекарят казва: "Нищо Ви няма!", но пациентът осъзнава, че е преживял нещо страшно.
Страхът и ужасът, които човек изпитва по време на паническа атака, не са пропорционални на истинската ситуация и може да не са свързани с това, което се случва около тях.  

Често паник атаките са свързани с рязка проява на емоция, която потискамеза която не си разрешаваме да мислим, защото тя ни плаши и обикновено е свързана с някакъв проблем. Често хората са склонни, когато имат проблем, да го потискат. Но проблемът се проявява в неочаквани за тях ситуации и съзнателният контрол върху него е намален.

Причина за паник атака може да бъде друго заболяване, може да е преживяна тежка операция, може да бъде продължителна грижа за тежко болен или по-продължителни, травмиращи и дълбоки преживявания..

Как се диагностицира?

Преживяванията са много остри и човек дори си мисли, че получава инсулт или инфаркт, не може да диша, изтръпва му крайник и когато изследванията покажат, че няма органна дисфункция, в тялото няма причина за тези симптоми, очевидно те са от друго естество, а проблемът е психосоматичен. Когато някому се е случила за пръв път паник атака, лекарят го насочва към специалист – психиатър или психотерапевт, който диагностицира състоянието.

Има ли сезонност при паник атаките?

Има такова наблюдение. Изследванията показват, че принципно пролет и есен всички психологични особености, състояния, както и психиатричните заболявания се изострят. Но като цяла всяка промяна може да провокира такова нещо. Защото когато има някакво изменение, особено рязко в реалността, която ни заобикаля  или във вътрешния ни психичен живот, то е свързано със стрес и изисква време за адаптация.

Не може да се говори за наследственост при паник атаките.

Твърди се, че има наследственост при по-тежките психиатрични заболявания, но паник атаката е психологично състояние, а не заболяване.

Състоянието е лечимо.

Психиатърът или психотерапевтът се ориентира какво е състоянието, което "произвежда" този симптом. Има два начина той да бъде третиран: предписват се психиатрични медикаменти, които да подпомогнат емоционалния и психологическия комфорт на човека; провежда се психотерапевтична дейност. Тя е по-продължителна и е свързана с възможността човек да разбере и преработи това състояние.

WebShop System