Психологична терапия

Психосоматика

29.12.2019 17:54

В най-широк смисъл психосоматиката включва взаимодействие между поведението (мисли, чувства, действия) и телесната болест. Психосоматиката се занимава с влиянието на нашите емоции и страхове върху здравето ни. Научно е доказано, че нашите вътрешни преживявания, проблеми и чувства водят до физически заболявания. В основата на психосоматичните заболявания, стои не стресът и конфликтите сами по себе си, а начинът, по който човек реагира на тях.

В най-широк смисъл психосоматиката включва взаимодействие между поведението (мисли, чувства, действия) и телесната болест. Психосоматиката се занимава с влиянието на нашите емоции и страхове върху здравето ни. Научно е доказано, че нашите вътрешни преживявания, проблеми и чувства водят до физически заболявания. В основата на психосоматичните заболявания, стои не стресът и конфликтите сами по себе си, а начинът, по който човек реагира на тях.

Как психичните фактори могат да повлияят на физическото ни състояние?

Широка гама от физически болки и състояния могат да бъдат особено податливи на влошаване на психичните фактори. Те често включват състояния на кожата като екзема или псориазис, както и високо кръвно налягане или проблеми със сърцето. Психосоматичните нарушения често засягат дихателната и стомашно-чревната система, както и сърдечно-съдовата система.

Психосоматичните неразположения могат да имат лек до тежък ефект върху качеството на живот: от намеса в нормалната способност да функционират до причиняване на физически или ментални увреждания.

Психотерапията и психосоматичните нарушения

Психотерапията помага на хората да научат нови начини да се справят и решават проблемите си и да получават по-дълбоко разбиране за тяхното състояние или обстоятелства. Клиентите също се научават да определят реалистични цели за живота си и да идентифицират и променят поведението или мислите си, които имат отрицателен ефект върху живота им.

Всяко заболяване, което има физически симптоми, но има ум и емоции като негов произход, се определя като психосоматично заболяване. Психосоматичното заболяване произтича от емоционален стрес или увреждане на мисловните модели и напредва с физически симптоми обикновено, когато имунната система на човек е компрометирана поради стрес. Например депресията наистина може да бъде причина за психосоматично заболяване.

Често срещано погрешно схващане е, че психосоматичното състояние е въображаемо или всичко е в ума на някого. Всъщност физическите симптоми на психосоматичните състояния са реални и трябва да се вземат навременни мерки.

Връзката между стрес и болест

Решението на проблема е да се потърси източникът на стрес в живота на човека, особено когато няма други очевидни причини за болестното състояние на организма. Като се съсредоточим върху основната причина за стреса и напрежението и когато терапията е навременна и ефективна, е напълно възможно да се излекуват и физическите проблеми на тялото. Успоредно с провежданата психотерапия, ако се налага да бъдат притъпени физическите болки, се препоръчва и прилагането на физиотерапевтични и масажни процедури, използването на противовъзпалителни средства, билкови или терапевтични етерични масла.

Разпознайте кога сте стресирани

Първата стъпка е да Ви научим да разпознавате уникалните за Вас признаци, когато сте под прекомерен стрес.

При жените признаците на стрес често включват умора, въпреки че са добре отпочинали, раздразнителност, особено към най-близките около тях, подуване на корема или промени в менструалния цикъл.

Признаците и симптомите на стреса при мъжете е по-вероятно да включват болка в гърдите, повишено кръвно налягане или промени в сексуалното желание. Симптомите на стреса също така могат да бъдат различни по вид и интензитет в зависимост от възрастта.

Научете нови стратегии за справяне със стреса (копинг стратегии)

След като знаете как да разпознаете, че сте подложени на стрес, следващата стъпка е да научите механизмите за справяне. Един много важен съвет: Не се притеснявайте! Контролираният подход в борбата срещу стреса е по-безопасен и по-здравословен за Вас.

В допълнение към обмислянето на здравословни механизми за справяне със стреса, проверете дали използвате нездравословни механизми за справяне със стреса, като например излишък от кофеин, алкохол или цигари.

Контролираните подходи, с които можете да се справите, включват:

  • говорете с някого, на когото имате доверие;
  • присъединете се към група за взаимопомощ и подкрепа;
  • разучете и използвайте техники за релаксация и медитация;
  • по възможност прекъснете и напуснете негативната ситуация, в която се нами-

            рате;

  • помислете за билкова терапия срещу стреса;
  • рисувайте, моделирайтеили танцувайте на фона на релаксираща за Вас музика;
  • грижете се за здравето си чрез здравословно хранене, физически упражняване и

            спрете вредните навици;

  • бъдете честни с хората около Вас, защото поддържането на лъжа е много енер-

            гоемко;

  • правете нещо хубаво и полезно за другите около Вас, ако не сте свикнали да пра-

            вите това, или отделете известно време само за себе си, ако винаги се жертвате за

            всички останали.

 

Бъдете готови да се откажете от очакванията

Третият и последен компонент е желанието. Трябва да сте готови да се откажете от очакванията си за това, което трябва да направите. Трябва да сте готови да се откажете от старите вини, които ръководят вашето поведение. Трябва да си позволите просто да бъдете хора. Човекът може да плаче и да бъде емоционален. Просто изпуснете парата, забавлявайте се и се наслаждавайте на живота!

 

WebShop System